Bomba zdrowia – awokado

Zawiera sporo kalorii, ale jednocześnie wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Obniża cholesterol, wspiera odporność, wzrok i prawidłową pracę serca. Pomaga unikać nowotworów i problemów z nadwagą. Nie bez powodu od wieków nazywane jest „masłem Boga”.

Awokado właściwie, znane też pod nazwą „smaczliwka wdzięczna”, jest owocem o gruszkowatym kształcie, który wyrasta na wiecznie zielonych drzewach z rodziny wawrzynowatych. Wywodzi się z południowego Meksyku, lecz całkiem szybko pojawił się też w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. Istnieją przesłanki wskazujące, iż owoc ten był znany 7000 lat przed naszą erą. Awokado ze względu na swój wygląd (ciemnozielona i chropowata skóra) jest też nazywane „gruszką aligatora”.

To najbardziej kaloryczny owoc, w niecałych 300 g awokado mieści się ponad 40 g tłuszczu, co w 100 g owocu daje aż około 200 kcal. Nie powinno to jednak martwić, gdyż tłuszcze te mają dobroczynny wpływ na zdrowie.Duża zawartość kwasu oleinowego, a więc jednonienasyconego kwasu tłuszczowego typu omega-9 przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu, a także do zmniejszania ryzyka miażdżycy. Awokado reguluje metabolizm, pomimo kaloryczności, pomaga w traceniu na wadze.

awokado masło

awokado masło

Gruszka aligatora zawiera w sobie także wapń, fosfor i przede wszystkim niemałe ilości potasu, który wyrównuje ciśnienie krwi, usprawnia pracę serca oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. W awokado znajdują się także witaminy, m.in. te z grupy B, a wiec i kwas foliowy, a także: A, C, E, K. Część z nich jako silne przeciwutleniacze, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo kwas oleinowy wykazuje zdolność awokado do walki z nowotworami piersi czy prostaty.

Awokado Odmładza, uodparnia i chroni wzrok

Awokado jest bogate w glutation, antyoksydant, usuwający nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także wspiera pracę wątroby. Zwiększa wydajność układu immunologicznego podnosząc odporność na czynniki chorobotwórcze. Spora zawartość luteiny w awokado zapewnia dobry wzrok. Zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej, a także zaćmie.

Awokado dba o mózg i układ trawienny

Występowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w połączeniu z dużą ilością witaminy E przyczynia się do lepszego funkcjonowania mózgu. Poprawia pamięć, koncentrację, a nawet ma wpływ na zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera.

Różnorodność enzymów w awokado zmniejsza stany zapalne żołądka i jelit, a także przeciwdziała takim dolegliwościom jak: zaparcia, wzdęcia czy biegunki. Enzymy te pomagają też w procesie wchłaniania substancji odżywczych w jelitach.

Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym, a także dłużej ilości błonnika, awokado jest wskazane w przypadku problemów ze zbyt wysokim cukrem we krwi. Sam owoc zawiera go niewielkie ilości.

Awokado a pielęgnacja i upiększanie

Awokado warto wykorzystywać w kosmetyce. Z jego użyciem można wykonać domowe maseczki, które dobrze nawilżą i uelastycznią skórę. Owoc ten wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzi podrażnienia. Jest pomocny dla skóry suchej, zmęczonej a także wrażliwej i dojrzałej. Sprawdza się w pielęgnacji nie tylko twarzy, ale także włosów.

Olej z awokado używany do masażu skóry uzupełnia jej barierę lipidową. Możne być środkiem pomocnym w walce z egzemą i łuszczycą. Można go używać także do kąpieli, dzięki czemu nawilży i odżywi naskórek.

awokado salatka

awokado salatka

Awokado w kuchni

Ten gruszkowaty owoc sprawdza się w sałatkach, w zupach, a w towarzystwie innych owoców również w zdrowych koktajlach. Dzięki swoim właściwościom jest idealnym zamiennikiem dla tradycyjnego masła. Warto wybierać awokado dojrzałe, bez plam o ciemnym kolorze i na tyle miękkie, by po naciśnięciu palcem lekko się uginało.

Ciekawostka

Zielona gruszka aligatora po rozkrojeniu łatwo staje się brązowa. Aby tego uniknąć można pokropić wnętrze owocu sokiem z cytryny. lub zachować tę część z pestką, która podobnie jak cytryna uchroni miąższ przed ściemnieniem.

 

 

 

Zalety Awokado:

  1. ma działanie przeciwnowotworowe
  2. obniża poziom cholesterolu
  3. reguluje ciśnienie krwi
  4. wspiera układ odpornościowy
  5. jest antyoksydantem
  6. zapobiega problemom z żołądkiem i jelitami
  7. wykazuje właściwości kosmetyczne
  8. wspomaga wzrok
  9. usprawnia pracę mózgu
  10. reguluje pracę układu trawiennego
  11. reguluje metabolizm, pomaga w chudnięciu
  12. przeciwdziała cukrzycy

Barbarda Fołda – technolog żywienia z ponad trzydziestoletnim stażem.

Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close