Bomba zdrowia – awokado

Zawiera sporo kalorii, ale jednocześnie wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Obniża cholesterol, wspiera odporność, wzrok i prawidłową pracę serca. Pomaga unikać nowotworów i problemów z nadwagą. Nie bez powodu od wieków nazywane jest „masłem Boga”.
Awokado właściwie, znane też pod nazwą „smaczliwka wdzięczna”, jest owocem o gruszkowatym kształcie, który wyrasta na wiecznie zielonych drzewach z rodziny wawrzynowatych. Wywodzi się z południowego Meksyku, lecz całkiem szybko pojawił się też w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. Istnieją przesłanki wskazujące, iż owoc ten był znany 7000 lat przed naszą erą. Awokado ze względu na swój wygląd (ciemnozielona i chropowata skóra) jest też nazywane „gruszką aligatora”.
Wartości odżywcze awokado
To najbardziej kaloryczny owoc, w niecałych 300 g awokado mieści się ponad 40 g tłuszczu, co w 100 g owocu daje aż około 200 kcal. Nie powinno to jednak martwić, gdyż tłuszcze te mają dobroczynny wpływ na zdrowie.Duża zawartość kwasu oleinowego, a więc jednonienasyconego kwasu tłuszczowego typu omega-9 przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu, a także do zmniejszania ryzyka miażdżycy. Awokado reguluje metabolizm, pomimo kaloryczności, pomaga w traceniu na wadze.

awokado masło
Gruszka aligatora zawiera w sobie także wapń, fosfor i przede wszystkim niemałe ilości potasu, który wyrównuje ciśnienie krwi, usprawnia pracę serca oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. W awokado znajdują się także witaminy, m.in. te z grupy B, a wiec i kwas foliowy, a także: A, C, E, K. Część z nich jako silne przeciwutleniacze, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo kwas oleinowy wykazuje zdolność awokado do walki z nowotworami piersi czy prostaty.
Awokado Odmładza, uodparnia i chroni wzrok
Awokado jest bogate w glutation, antyoksydant, usuwający nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także wspiera pracę wątroby. Zwiększa wydajność układu immunologicznego podnosząc odporność na czynniki chorobotwórcze. Spora zawartość luteiny w awokado zapewnia dobry wzrok. Zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej, a także zaćmie.
Awokado dba o mózg i układ trawienny
Występowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w połączeniu z dużą ilością witaminy E przyczynia się do lepszego funkcjonowania mózgu. Poprawia pamięć, koncentrację, a nawet ma wpływ na zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera.
Różnorodność enzymów w awokado zmniejsza stany zapalne żołądka i jelit, a także przeciwdziała takim dolegliwościom jak: zaparcia, wzdęcia czy biegunki. Enzymy te pomagają też w procesie wchłaniania substancji odżywczych w jelitach.
Awokado a cukrzyca
Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym, a także dłużej ilości błonnika, awokado jest wskazane w przypadku problemów ze zbyt wysokim cukrem we krwi. Sam owoc zawiera go niewielkie ilości.
Awokado a pielęgnacja i upiększanie
Awokado warto wykorzystywać w kosmetyce. Z jego użyciem można wykonać domowe maseczki, które dobrze nawilżą i uelastycznią skórę. Owoc ten wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzi podrażnienia. Jest pomocny dla skóry suchej, zmęczonej a także wrażliwej i dojrzałej. Sprawdza się w pielęgnacji nie tylko twarzy, ale także włosów.
Olej z awokado używany do masażu skóry uzupełnia jej barierę lipidową. Możne być środkiem pomocnym w walce z egzemą i łuszczycą. Można go używać także do kąpieli, dzięki czemu nawilży i odżywi naskórek.

awokado salatka
Awokado w kuchni
Ten gruszkowaty owoc sprawdza się w sałatkach, w zupach, a w towarzystwie innych owoców również w zdrowych koktajlach. Dzięki swoim właściwościom jest idealnym zamiennikiem dla tradycyjnego masła. Warto wybierać awokado dojrzałe, bez plam o ciemnym kolorze i na tyle miękkie, by po naciśnięciu palcem lekko się uginało.
Ciekawostka
Zielona gruszka aligatora po rozkrojeniu łatwo staje się brązowa. Aby tego uniknąć można pokropić wnętrze owocu sokiem z cytryny. lub zachować tę część z pestką, która podobnie jak cytryna uchroni miąższ przed ściemnieniem.
Zalety Awokado:
- ma działanie przeciwnowotworowe
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje ciśnienie krwi
- wspiera układ odpornościowy
- jest antyoksydantem
- zapobiega problemom z żołądkiem i jelitami
- wykazuje właściwości kosmetyczne
- wspomaga wzrok
- usprawnia pracę mózgu
- reguluje pracę układu trawiennego
- reguluje metabolizm, pomaga w chudnięciu
- przeciwdziała cukrzycy
Barbarda Fołda – technolog żywienia z ponad trzydziestoletnim stażem.