Greckie jedzenie – typowe potrawy

Greckie jedzenie – typowe potrawy

Wiele osób uznaje, że kuchnia grecka to jedna z najsmaczniejszych kuchni świata. Przede wszystkim dominują w niej smaki śródziemnomorskie, a także szereg zdrowych i korzystnych dla zdrowia produktów. Warto zaznaczyć, że dania typowe dla kuchni greckiej zazwyczaj nie są zbyt skomplikowane. Ponadto bardzo często stosuje się takie składniki jak: różne warzywa, oliwa z oliwek i baranina.

Czym się charakteryzuje kuchnia grecka?

Jak wspomniano wcześniej grecka kuchnia nie należy do zbyt skomplikowanych. Dzięki temu i z uwagi na zastosowanie zdrowych składników spotkała się ona ze sporym zainteresowaniem w rożnych krajach świata.

Grecka kuchnia ma bardzo długą i bogatą tradycję. Kształtowała się ona przez kolejne epoki. Z czasem urozmaicano przepisy o różne przyprawy i składniki. Warto zaznaczyć, że większość greckich przepisów powstaje na bazie kilku składników. Jak wspomniano wcześniej do najpopularniejszych składników należą: wino, oliwa z oliwek, czosnek, winogrona, wszelkie zioła, pomidory, papryka, migdały, orzechy, ryby, a także ser feta.

Souvlaki

Souvlaki

Najpopularniejsze greckie dania

Wiele restauracji na terenie całej Polski specjalizują się w daniach greckich. Niektóre proponują jedzenie na dowóz, co jest dodatkowym udogodnieniem dla klientów. W ofercie takich jadłodajni znajdują się najpopularniejsze greckie dania jak np.:

  • gyros – jedno z najpopularniejszych greckich dań, jest to mięso opiekane na rożnie, które odcina się specjalnym, elektrycznym nożem. Aby stanowiło kompletne danie, dodaje się do niego warzywa i pitę.
  • sałatka grecka – można powiedzieć, że jest to najpopularniejsza sałatka na świecie. W jej skład wchodzi ogórek, pomidor, oliwa z oliwek i ser feta.
  • pita – specjalne placki, które wypełnia się farszem lub podaje na słodko.
  • baklava – popularny, grecki deser, który powstaje z ciasta, masy orzechowej, miodu i cukru. Całość się zapieka i kroi na kwadraty.

Dodatki do greckich dań

Przede wszystkim warto podkreślić, że najpopularniejszym napojem w Grecji jest kawa. Zazwyczaj podaje się ją ze szklanką wody, do której dodaje się lodu. Kawę pije się zazwyczaj na rozpoczęcie dni lub do deseru. Podczas gorących dni ludzie decydują się na mrożoną kawę.

Grecy nie stronią też od alkoholu. Najpopularniejsza jest retsina, czyli wino, do którego dodaje się żywicę sosnową. Napój ten występuje w trzech kolorach: czerwonym, białym i różowym. Ponadto często sięga się także po wódę z anyżkiem.

Wiele greckich dań podaje się razem z różnymi sosami. Najpopularniejszy z nich to oczywiście tzatziki i ladelemono.