Orkisz – życiodajne zboże

To prastara pszenica, bardzo popularna w średniowieczu. Stanowi alternatywę dla pszenicy zwyczajnej, która wyparła orkisz i po wieloletnich genetycznych modyfikacjach stała się przyczyną wielu cywilizacyjnych chorób – gluten z pszenicy zwyczajnej jest toksyczny i niszczy kosmki jelitowe. Obecnie orkisz wraca do łask i jest coraz częściej uprawiany w gospodarstwach ekologicznych.
Orkisz (Triticum spelta L.) nazywany także jęczmieniem dwurzędowym to gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych, który był już spożywany w starożytności jako posiłek gladiatorów i uczestników igrzysk. Wielką fanką tego zboża, była św. Hildegarda z Bingen, która pisała, że prowadzi ono do dobrej krwi, wprawia w dobry nastrój i daje cnotę zadowolenia, jak pisała „orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowy i łagodniejszy niż inne ziarna (…) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia…”
Ziarno orkiszu ma słodkawo-orzechowy smak. Występujący w orkiszu gluten jest bardzo dobrze przyswajalny przez nasz organizm, w tym także przez osoby nietolerujące glutenu (bezglutenowców), po konsultacji z lekarzem.
Wartości odżywcze orkiszu
Orkisz w 56% składa się z skrobi, w 11,6% z białka, 2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów, obfituje też w nasycone kwasy tłuszczowe, jest także źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP.

orkisz
Właściwości zdrowotne orkiszu
Orkisz korzystnie wpływa na układ krążenia oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego (roślina wyciąga go z mineralnych gleb), który jest ważny dla skóry, włosów, paznokci a także wzmacnia aktywność mózgu i koncentrację. Pomaga też zapobiegać kamicy żółciowej.
Dieta orkiszowa wzmacnia i regeneruje narządy organizmu oraz poprawia funkcjonowanie układów, wspomaga chorych po zawale serca i jest wskazany dla niedożywionych, wyczerpanych osób.
Kaszka z orkiszu obniża cholesterol, zapobiega kamicy żółciowej, posiada dużo białka i błonnika. Kawa orkiszowa jest delikatnie przeczyszczająca i poprawia trawienie. W krajach zachodnich wykorzystuje się łuski orkiszu, które są doskonałym źródłem błonnika, a kąpiel w wywarze z plewek jest środkiem pomocniczym w wielu dolegliwościach skórnych.
W 100 g orkiszu znajduje się:
- Białko: 11,6g
- Węglowodany: 62,4g
- Tłuszcze 2,7g
- Błonnik: 8,8g
Witaminy:
- B1 – 0,3mg
- B2 – 0,1mg
- B3 PP) – 1,5mg
- B6 – 0,3mg
- E – 0,3mg
Makroelementy
- Fosfor 411mg
- Wapń 22mg
- Magnez 130mg
- Potas 447mg
- Sód 3mg
Mikroelementy
- Fluor 0,06mg
- Żelazo 4,2mg
Orkisz a cukrzyca
Chorzy na cukrzycę po konsultacji z lekarzem mogą zmniejszyć dawkę insuliny po wykluczeniu pszenicy zwyczajnej i zastąpieniu jej orkiszem. Kleik z orkiszu zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii. Ważne jest przy tym aby nie łączyć orkiszu z pszenicą zwyczajną.
Orkisz na inne dolegliwości
Znane są przykłady ustąpienia, po wykluczeniu pszenicy zwyczajnej i zastąpieniu jej orkiszem, takich chorób jak: stwardnienie rozsiane, migrena, cukrzyca typu 2, ciągle chrypki, bóle żołądka, choroby jelit, depresje, choroby z autoagresji, anemia oraz choroby nowotworowe.
Orkisz w kuchni
Przygotowując orkisz, ważne jest by unikać aluminiowych naczyń, naczyń z tworzyw sztucznych, z uszkodzonym teflonem lub emalią. Nie należy także korzystać z kuchenek mikrofalowych, oraz nieodcedzać gotowych potraw.
Tadeusz Rolnik – Harmonia Twoje zdrowie, Twoja odpowiedzialność