Pasternak – Biały korzeń witalności

pasternak

Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, podnosi odporność i uspokaja. Ma dobroczynne działanie w przypadku problemów skórnych. Pasternak leczy i zapobiega. Dobrze smakuje i aromatycznie pachnie. Choć łatwo pomylić go z pietruszką, ze względu na jego różnorodne korzystne właściwości, lepiej tego nie robić. Dziś nieco zapomniany pasternak wraca do łask – warto odkryć go na nowo.

Pasternak zwyczajny to roślina, której gatunek zalicza się do rodziny selerowatych. Z wyglądu przypomina korzeń pietruszki, lecz ze względu na smak łatwo jest go od niej odróżnić – pasternak jest zdecydowanie słodszy i bardziej aromatyczny. Dzieje się tak za sprawą obecności w nim olejków eterycznych. Osiąga też większe rozmiary, nawet do 40 cm. długości. Dodatkowym szczegółem jest nać – ta pasternaku ma jaśniejsze i od spodu pokryte włoskami liście. Warzywo to pochodzi z Europy Wschodniej, jednak wraz z biegiem czasu rozpowszechniło się na szeroką skalę, docierając do Azji, Australii, a także Ameryki Południowej. W czasach starożytnych, ze względu na swoje różnorodne właściwości, było uznawane za lek na każdą dolegliwość, nawet jako panaceum na żółtaczkę.

Pasternak – wartości odżywcze

Ten biały korzeń zawiera w sobie dużo skrobi, białka i pektyn. Skrywa też magnez, wapń, sód i potas, a także spore ilości witaminy C, przez co ma duży wpływ na zwiększenie odporności organizmu.. Występuje w nim także witamina B6 (pirydoksyna), która odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego., wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca, a także bierze udział w produkcji hemoglobiny. Kwas foliowy zawarty w tym warzywie jest polecany każdemu, a najbardziej kobietom w ciąży, gdyż zapobiega uszkodzeniu cewy nerwowej u rozwijającego się zarodka. Dzięki błonnikowi pasternak reguluje perysteltykę jelit, przez co chroni przed zaparciami i łagodzi wzdęcia. Jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. W całej roślinie znajdują się cenne związki kumerynowe, m.in. ksantotoksyna i bargapten, czyli związki pochodzenia naturalnego, które pomagają w przypadku łuszczycy i braku apetytu. Ponadto pasternak wykazuje działanie przeciwreumatyczne oraz uspokajające. W 100 g zawiera około 60 kcal.

Napar z korzenia tej rośliny działa moczopędnie, a także rozkurczająco i przeciwzapalnie. Jest więc polecany w przypadku kamicy nerkowej, ponieważ ułatwia oczyszczanie dróg moczowych z zalegających w nich złogów. Odtruwa organizm.

Ciekawostka

W Polsce do XVIII wielu – zanim ziemniaki, marchew, czy burak stały się podstawą w kuchni – królowa w niej pasternak. Jedzono go bardzo często i na różne sposoby, robiono nawet z niego coś na wzór tradycyjnego miodu.

Włosy pod kontrolą

Na bazie pasternaku powstają legi na choroby skórne (bielactwo, łuszczyca). Ale jest on także pomocny w przypadku innego problemu ze skórą – łysienia plackowatego. Wyciągi z nasion tej rośliny poprawiają ukrwienie skóry głowy, przez co mają pozytywny wpływ na porost włosów. Dodatkowo napar z korzenia pasternaku wspiera zwalczanie łojotoku, a w konsekwencji także łupieżu. Dzieje się tak za sprawą kumeryn oraz przeciwzapalnych flawonoidów.

Pomoc w przeziębieniach

Nie tylko duża zawartość witaminy C, ale i przeciwzapalnych flawonoidów i olejków eterycznych sprawia, że pasternak jest prawdziwym sprzymierzeńcem w walce ze złym samopoczuciem. Picie naparu z jego korzenia pomaga w dolegliwościach górnych dróg oddechowych i pozwala szybko wrócić do zdrowia.

Relaks i odprężenie

Dzięki obecności magnezu, a także dzięki właściwości rozkurczających, pasternak koi nerwy, obniża napięcia i ułatwia zasypianie. Jest dobrym rozwiązaniem dla kobiet cierpiących na bolesne miesiączki.

Ze względu na duży udział węglowodanów w pasternaku, idealnie nadaje się on do smażenia, jak i pieczenia, bo zawarty w nim cukier łatwo się karmelizuje. Przez to warzywo nabiera jeszcze głębszego smaku. Można go wykorzystać do zup, ale też na surowo jako składnik surówek i sałatek. Nadaje się także do zrobienia puree, warzywnego pasztetu oraz placków na wzór ziemniaczanych.

Pasternak:

  • chroni przed zaparciami i łagodzi wzdęcia
  • działa moczopędnie i przeciwzapalnie
  • pomaga w problemach skórnych
  • wspiera pracę serca i reguluje ciśnienie krwi
  • reguluje pracę jelit
  • obniża napięcia, ułatwia zasypianie
  • wzmacnia odporność

Źródło: Harmonia Twoje zdrowie, Twoja odpowiedzialność

Barbara Fołda – technolog żywienia z ponad trzydziestoletnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu

Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close