Pasternak – Biały korzeń witalności

pasternak

Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, podnosi odporność i uspokaja. Ma dobroczynne działanie w przypadku problemów skórnych. Pasternak leczy i zapobiega. Dobrze smakuje i aromatycznie pachnie. Choć łatwo pomylić go z pietruszką, ze względu na jego różnorodne korzystne właściwości, lepiej tego nie robić. Dziś nieco zapomniany pasternak wraca do łask – warto odkryć go na nowo.

Pasternak zwyczajny to roślina, której gatunek zalicza się do rodziny selerowatych. Z wyglądu przypomina korzeń pietruszki, lecz ze względu na smak łatwo jest go od niej odróżnić – pasternak jest zdecydowanie słodszy i bardziej aromatyczny. Dzieje się tak za sprawą obecności w nim olejków eterycznych. Osiąga też większe rozmiary, nawet do 40 cm. długości. Dodatkowym szczegółem jest nać – ta pasternaku ma jaśniejsze i od spodu pokryte włoskami liście. Warzywo to pochodzi z Europy Wschodniej, jednak wraz z biegiem czasu rozpowszechniło się na szeroką skalę, docierając do Azji, Australii, a także Ameryki Południowej. W czasach starożytnych, ze względu na swoje różnorodne właściwości, było uznawane za lek na każdą dolegliwość, nawet jako panaceum na żółtaczkę.

Pasternak – wartości odżywcze

Ten biały korzeń zawiera w sobie dużo skrobi, białka i pektyn. Skrywa też magnez, wapń, sód i potas, a także spore ilości witaminy C, przez co ma duży wpływ na zwiększenie odporności organizmu.. Występuje w nim także witamina B6 (pirydoksyna), która odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego., wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca, a także bierze udział w produkcji hemoglobiny. Kwas foliowy zawarty w tym warzywie jest polecany każdemu, a najbardziej kobietom w ciąży, gdyż zapobiega uszkodzeniu cewy nerwowej u rozwijającego się zarodka. Dzięki błonnikowi pasternak reguluje perysteltykę jelit, przez co chroni przed zaparciami i łagodzi wzdęcia. Jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. W całej roślinie znajdują się cenne związki kumerynowe, m.in. ksantotoksyna i bargapten, czyli związki pochodzenia naturalnego, które pomagają w przypadku łuszczycy i braku apetytu. Ponadto pasternak wykazuje działanie przeciwreumatyczne oraz uspokajające. W 100 g zawiera około 60 kcal.

Pasternak a układ moczowy

Napar z korzenia tej rośliny działa moczopędnie, a także rozkurczająco i przeciwzapalnie. Jest więc polecany w przypadku kamicy nerkowej, ponieważ ułatwia oczyszczanie dróg moczowych z zalegających w nich złogów. Odtruwa organizm.

Ciekawostka

W Polsce do XVIII wielu – zanim ziemniaki, marchew, czy burak stały się podstawą w kuchni – królowa w niej pasternak. Jedzono go bardzo często i na różne sposoby, robiono nawet z niego coś na wzór tradycyjnego miodu.

Włosy pod kontrolą

Na bazie pasternaku powstają legi na choroby skórne (bielactwo, łuszczyca). Ale jest on także pomocny w przypadku innego problemu ze skórą – łysienia plackowatego. Wyciągi z nasion tej rośliny poprawiają ukrwienie skóry głowy, przez co mają pozytywny wpływ na porost włosów. Dodatkowo napar z korzenia pasternaku wspiera zwalczanie łojotoku, a w konsekwencji także łupieżu. Dzieje się tak za sprawą kumeryn oraz przeciwzapalnych flawonoidów.

Pomoc w przeziębieniach

Nie tylko duża zawartość witaminy C, ale i przeciwzapalnych flawonoidów i olejków eterycznych sprawia, że pasternak jest prawdziwym sprzymierzeńcem w walce ze złym samopoczuciem. Picie naparu z jego korzenia pomaga w dolegliwościach górnych dróg oddechowych i pozwala szybko wrócić do zdrowia.

Relaks i odprężenie

Dzięki obecności magnezu, a także dzięki właściwości rozkurczających, pasternak koi nerwy, obniża napięcia i ułatwia zasypianie. Jest dobrym rozwiązaniem dla kobiet cierpiących na bolesne miesiączki.

Pasternak w kuchni

Ze względu na duży udział węglowodanów w pasternaku, idealnie nadaje się on do smażenia, jak i pieczenia, bo zawarty w nim cukier łatwo się karmelizuje. Przez to warzywo nabiera jeszcze głębszego smaku. Można go wykorzystać do zup, ale też na surowo jako składnik surówek i sałatek. Nadaje się także do zrobienia puree, warzywnego pasztetu oraz placków na wzór ziemniaczanych.

Pasternak:

  • chroni przed zaparciami i łagodzi wzdęcia
  • działa moczopędnie i przeciwzapalnie
  • pomaga w problemach skórnych
  • wspiera pracę serca i reguluje ciśnienie krwi
  • reguluje pracę jelit
  • obniża napięcia, ułatwia zasypianie
  • wzmacnia odporność

Źródło: Harmonia Twoje zdrowie, Twoja odpowiedzialność

Barbara Fołda – technolog żywienia z ponad trzydziestoletnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu